Skip to main content

Romania in Primul Razboi Mondial

România a intrat în Primul Război Mondial de partea Antantei, alăturându-se conflictului pe 27 august 1916. Înainte de a intra în război, România a negociat cu ambele tabere, fiind interesată să obțină teritorii pe care le pierduse în favoarea Imperiului Austro-Ungar și Germaniei în urma Războiului din 1877-1878.

În ciuda unor eforturi de modernizare a armatei, aceasta nu era pregătită corespunzător pentru război, iar comandantul suprem, generalul Alexandru Averescu, avea o strategie confuză și fluctuantă. În plus, neutralitatea României fusese compromisă, iar Puterile Centrale, Austro-Ungaria și Germania, erau pregătite să înfrunte armata română.

În prima fază a campaniei militare, trupele române au reușit să înainteze în Transilvania, însă au fost în cele din urmă învinse de armata austro-ungară condusă de generalul Erich von Falkenhayn. Forțele române s-au retras în Moldova, unde au suferit noi înfrângeri în fața Puterilor Centrale. Situația s-a deteriorat rapid, iar guvernul a fost nevoit să se refugieze la Iași.

În timpul războiului, România a pierdut aproape jumătate din teritoriul său, inclusiv regiunile Transilvaniei, Banatului și Bucovinei de Nord, care au fost anexate de Austro-Ungaria. Până la sfârșitul războiului, România a reușit să recâștige o parte a teritoriilor pierdute, dar a rămas o țară afectată de distrugeri și pierderi umane grele.


Resurse