Skip to main content

Intro

Matematica este o ramură a științei care se ocupă cu studiul cantității, spațiului, structurii și schimbării. Ea se ocupă cu identificarea și studierea modelelor și relațiilor dintre obiecte și fenomene, utilizând logica și raționamentul matematic.

Matematica este utilizată într-o varietate de domenii, inclusiv științe fizice, inginerie, finanțe, economie, informatică, statistică, psihologie și multe altele.

De asemenea, matematica este o disciplină de sine stătătoare, care poate fi studiată pentru a dezvolta abilități de raționament și rezolvare de probleme, precum și pentru a explora idei abstracte și frumoase.

Exemplu de Matematica Aplicata

Un exemplu simplu de matematică aplicată ar fi calculul prețului total al unui număr de produse identice, în funcție de prețul unitar al fiecărui produs și de numărul total de produse. Această problemă poate fi descrisă matematic prin următoarea formulă:

preț total = preț unitar x număr de produse

De exemplu, dacă prețul unui măr este 1 leu și doriți să cumpărați 5 mere, prețul total al celor 5 mere va fi:

preț total = 1 leu/măr x 5 mere = 5 lei

Această problemă simplă ilustrează cum matematica poate fi aplicată în viața de zi cu zi pentru a face calcule și a lua decizii în legătură cu cheltuielile și bugetul personal.


Resurse