Skip to main content

Romania in Al Doilea Război Mondial

România a fost implicată în Al Doilea Război Mondial de partea Puterilor Axei, alături de Germania nazistă și Italia fascistă. În august 1940, după ce Uniunea Sovietică a anexat Basarabia și Bucovina de Nord, România a cedat teritorii Ungariei și Bulgariei. De asemenea, România a fost forțată să cedeze controlul asupra căilor de transport și a petrolului către Germania.

În iunie 1941, România a participat la invadarea Uniunii Sovietice, fiind implicată în bătăliile de la Odessa, Sevastopol și Stalingrad. În 1944, armata sovietică a intrat în România și a început ofensiva spre Berlin. În acest context, regele Mihai a organizat un lovit de stat și a trecut de partea Aliaților, semnând un armistițiu cu Uniunea Sovietică pe 12 septembrie 1944.

Deși a trecut de partea Aliaților, România a continuat să fie un teatru de război până la sfârșitul conflictului. În octombrie 1944, trupele germane au ocupat Bucureștiul, iar luptele au continuat până în martie 1945, când Armata Roșie a reușit să recucerească capitala României.

În urma războiului, România a pierdut teritorii din Transilvania și a fost obligată să plătească reparații de război. De asemenea, țara a trecut printr-o perioadă de instabilitate politică și a fost forțată să adopte un sistem comunist sub conducerea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.


Resurse