Skip to main content

Scurta Introducere in Istoria Romanilor

Istoria României este foarte bogată și diversă, având o istorie îndelungată și complexă, începând din preistorie și continuând până în prezent. Acest teritoriu a fost locuit de diferite triburi și popoare de-a lungul timpului, precum dacii, romani, gotii, hunii, avarii, slavii, turcii, austriecii, rușii și alții.

Primii locuitori ai teritoriului actual al României au fost triburile traco-dacice, care s-au dezvoltat aici în jurul secolului al IV-lea î.Hr. Dacia a fost cucerită de romani în anul 106 d.Hr., devenind o provincie romană. Romanizarea a avut un impact major asupra istoriei României și a contribuit la dezvoltarea limbii și culturii latine în această zonă.

În secolele următoare, teritoriul a fost stăpânit de diferite popoare, printre care goții, hunii, avarii și slavii. În secolul al XIII-lea, regatul ungar a cucerit Transilvania, iar mai târziu, în secolul al XV-lea, Imperiul Otoman a început să controleze o parte din teritoriul actual al României.

În secolul al XIX-lea, România a dobândit independența, iar în 1859 s-a format Principatele Unite ale Moldovei și Munteniei. În 1877, România și-a declarat independența deplină față de Imperiul Otoman, iar în 1881, Carol I a devenit primul rege al României.

În timpul primului război mondial, România s-a alăturat aliaților împotriva Puterilor Centrale, dar a fost învinsă de armata germană în anul 1916 și a pierdut teritorii importante. În 1918, Transilvania și alte regiuni locuite de români au fost unite cu România, formându-se astfel România Mare.

În perioada interbelică, România a cunoscut o perioadă de dezvoltare economică și culturală, dar a fost marcată și de probleme politice și sociale. În timpul celui de-al doilea război mondial, România s-a aliat cu Puterile Axei, dar a trecut de partea Aliaților în 1944, după ce armata sovietică a invadat teritoriul românesc.

În perioada comunistă, România a fost condusă de Nicolae Ceaușescu, care a impus un regim autoritar și a dezvoltat un cult al personalității în jurul său. Regimul său a fost înlăturat în 1989, după o revoluție populară violentă.

Dupa anul 1989, Romania redevine o tara libera, condusa democratic prin alegeri libere.


Resurse