Skip to main content

Triunghiul

Un triunghi este o figură geometrică plană formată din trei laturi și trei unghiuri. Aceasta poate fi descrisă ca o porțiune a planului delimitată de trei segmente de dreaptă care se intersectează două câte două în trei puncte, numite vârfurile triunghiului. Lungimea laturilor și măsurile unghiurilor determină forma și dimensiunile triunghiului, iar aceste proprietăți pot fi calculate și caracterizate prin diverse teoreme și formule matematice.

Există diferite tipuri de triunghiuri, în funcție de măsurile unghiurilor și lungimile laturilor. De exemplu, un triunghi echilateral are trei laturi egale și trei unghiuri de 60 de grade fiecare, în timp ce un triunghi isoscel are două laturi egale și două unghiuri congruente.

Triunghiurile sunt importante în matematică și în alte domenii, precum fizica și geometria computațională, și sunt folosite în diverse aplicații practice, de la construcția clădirilor și podurilor până la designul jocurilor și grafica computerizată.

Tipuri de Triunghiuri

Iată o listă a celor mai comune tipuri de triunghiuri și o scurtă descriere pentru fiecare:

Triunghiul echilateral

Triunghiul echilateral este un triunghi cu toate cele trei laturi egale și toate unghiurile interioare de 60 de grade. Acest tip de triunghi are și trei axe de simetrie.

Triunghiul isoscel

Triunghiul isoscel este un triunghi cu două laturi egale și un unghi între acestea congruent cu al treilea unghi. Acest tip de triunghi are și o axă de simetrie.

Triunghiul scalen

Triunghiul scalen este un triunghi cu toate laturile și unghiurile interioare diferite. Acest tip de triunghi nu are axe de simetrie.

Triunghiul dreptunghic

Triunghiul dreptunghic este un triunghi cu un unghi de 90 de grade (un unghi drept). Celelalte două unghiuri pot avea orice măsură, iar cele două laturi care formează unghiul drept sunt adesea numite catete, iar latura opusă unghiului drept este numită hipotenuza.

Triunghiul obtuzunghic

Triunghiul obtuzunghic este un triunghi cu un unghi mai mare de 90 de grade. Celelalte două unghiuri au măsurile mai mici de 90 de grade.

Triunghiul acutunghic

Triunghiul acutunghic este un triunghi cu toate unghiurile interioare mai mici de 90 de grade. Toate laturile acestui tip de triunghi sunt mai mici decât lungimea segmentului de dreaptă care unește vârfurile opuse.


Resurse